Fodbolden er syg helt ind i sjælen

Sepp Blatter er genvalgt som præsident for FIFA. Fodboldens dødskramper er begyndt. Det bliver ikke en smuk død. Farfar blogger om det forunderlige fodboldliv.

Af Lars Andersson

133 stemmer for Sepp Blatter. Ud af 209 mulige. Tallene taler sit eget tydelige sprog: De nationale fodboldforbund vil have Sepp Blatter – og korruption og nepotisme.
Vil spillerne, sponsorer, fans, politikere og offentligheden?
Det er det spørgsmål, der nu står tilbage.
Under Sepp Blatter – først som generalsekretær fra 1981 og siden som præsident fra 1998 – er korruptionen og returkommissionen sat i system. Mens andre virksomheders medarbejdere tager en fredags-bajer, nupper FIFA-folket en returkommission.
Det er helt normalt i FIFA, men næppe i et retssamfund. Derfor er Sepp Blatters dage talte – uanset hvor mange penge han forer vennernes lommer med. Der kan selvfølgelig tænkes mange scenarier over de kommende måneder og år, men det realistiske er, at to store spillere nu rykker ind som aktive aktører på markedet for fodbold-fiduser.

LÆS OGSÅ: FIFA SKOVLER PENGE IND

De første er FIFA’s hovedsponsorer. Adidas, Coca-Cola, Hyundai, og hvad de ellers hedder, sidder allerede i dag med kuglerammen. Vi betaler X millioner dollar til FIFA, hvad får vi for pengene? Allerede onsdag var samtlige hovedsponsorer i FIFA således ude med bekymrede pressemeddelelser, og den udvikling bliver ikke mindre i fremtiden. Hvorfor betale millioner af dollar for at blive brandet som hovedsponsor for en kriminel organisation? Man skal vel være masochist for at fastholde lige den position i årevis.
Den anden store spiller er Europa. Europa er fodboldens finansielle centrum, og selv om fodboldinteressen er stor i Asien og Afrika, så holder verdensfodbolden ikke vand uden Europa – og Sydamerika. David Gill fra England har allerede meddelt, at han ikke indtager sit sæde som vicepræsident i FIFA under Sepp Blatter. Wolfgang Niersbach, præsident for det tyske fodboldforbund, har varslet, at han ikke sætter sig i eksekutivkomitéen under Sepp Blatter. England og Tyskland! Skal du remse store fodboldnationer op, så er England og Tyskland på listen. Greg Dyke, formand for Englands fodboldforbund, har også allerede været ude og plæderet for en europæisk boykot af VM 2018. I næste weekend holder de europæiske fodboldpolitikere så møde i Berlin i forbindelse med Champions League-finalen. Der er næppe enighed, eksempelvis bakker Rusland og Spanien op om Blatter. Men det store flertal vil krig.
Overlever Sepp Blatter så fire år med svigtende sponsorindtægter og fodboldens finansielle centrum ude af kontrol. Næppe… Med mindre Europa får gummiben – for sponsorerne bruger kun den økonomiske kugleramme – og den fortæller kun to ord: Dårlig branding.

LÆS OGSÅ: NÅR SPORT OG POLITIK BLANDES

Bliver det så bedre uden Blatter?
Ikke ret meget. Fodboldens problem er ikke Sepp Blatter, men en syg kultur, hvor korruption og nepotisme er sat i system igennem fire årtier. Det er hele systemet, der har behov for den store renovering. For selv the good guys, der nu vil rense lokummet, ja, de er også meget grå i kanten. Vippes Sepp Blatter i løbet af et par måneder eller et par år, ja, så er det sandsynlige, at Michel Platini er den nye mand. Og hvem er så han? Udover at være præsident for UEFA, ja, så stemte han eksempelvis for Qatar som VM-vært 2022. Hvorfor? Platini var før afstemningen til møde med den daværende franske præsident, Sarkozy, og emiren af Qatar. Efterfølgende stemte han for, Frankrig fik en stor ordre på militærfly, og Platinis søn blev CEO i Burrda, sporttøjsfirmaet fra Qatar…
Den lader vi lige stå et øjeblik. Imens vi konstaterer, at det er selve fodboldens sjæl, der er syg. Ikke blot Sepp Blatter and friends.