Før OL i Rio de Janeiro: Fisk dør da

Voldsom forurening truer OL i Rio de Janeiro 2016.

Af Lars Andersson

I april måned 2015 skovlede man, bogstavelig talt, fisk op af  Rodrigo de Freitas søen. 42,9 ton døde fisk blev det til. Det er ikke første gang, at den ellers så idylliske sø i udkanten af Rio de Janeiro forvandles til et stinkende lokum. Grund: Voldsom forurening medfører, at fiskene i søen dør af iltmangel.
Det er her, de olympiske ro- og kano- og kajak-konkurrencer skal afholdes i 2016. Midt i et stinkende helvede, hvor urenset spildevand fra nabolaget strømmer ud i søen.

LÆS OGSÅ: FODBOLD KAN REDDE FAVELAENS KVINDER

”Der er så meget forurening, så man tror, det er løgn. Man renser op, den grimme lugt forsvinder – og så glemmer man problemet til næste gang,” erklærer Carlos Eduardo Prazeres, der har arbejdet ved søen i 50 år, til brasilianske medier.
Det er imidlertid ikke det eneste forurenings-problem, arrangørerne af det næste OL har. I Guanara Bay, hvor de olympiske sejlkonkurrencer skal foregå, er 48 procent af spildevandet urenset – og dertil skal lægges den illegale dumping. Forureningen er så voldsom, at eksempelvis den britiske sejler Ian Barker tørt har konstateret til britiske medier, at ’det svarer til at holde OL i en kloak’.  Mario Andrada, kommunikationschef ved OL i Rio, medgiver da også, man har et problem:
”Vi har et stort problem med affald. Og, ja, Guanara Bay er ikke helt ren, men den er sikker nok for sejlerne,” lyder det fra Mario Andrada til BBC.

LÆS OGSÅ: EUROPÆISK OL KNÆGTER MENNESKERETTIGHEDER

Når Mario Andrada så er færdig med at kigge på Rodrigo de Freitas og Guanara Bay, kan han passende se på Copacabana Bay, hvor åben vand svømning og triatlon afvikles. Her er forureningen nemlig lige så voldsom.
Velkommen til OL i Rio de Janeiro 2016.

HVIS DU VIL VIDERE