Hun drømmer om at blive nummer et i verden

20-årige Nanna Koerstz Madsen samler kun på topplaceringer. Hun er lige blevet professionel golfspiller, men det får hende ikke til at fedte med målsætningerne. Målet for første år på Ladies European Tour er titlen som Rookie of the Year og vinde en turnering. Næste sigte er OL i Rio.

Af Kristian Boye

Fire til fem timers golf hver dag, når vejret er til det og halvanden time fitness fem til seks gange om ugen. Det er den helt almindelige ugeplan for den 20-årige Smørum-pige Nanna Koerstz Madsen, som i år debuterer på Ladies European Tour. Et vidnesbyrd om en ambitiøs pige, der i december 2014 vandt den såkaldte tourskole i Marokko – kvalifikationen til Ladies European Tour. Prompte besluttede hun sig for at blive professionel, og målene er sat højt efter en god start med to top fem placeringer og en delt 18.-plads i en af sæsonens store turneringer – Shanghai Buick Championship.
”Nu vil jeg bare gerne vinde ’Rookie of the Year’ og så vinde en turnering. Det er målet for i år. Ja, jeg ved godt det ambitiøst. Jeg er bare sådan en der aldrig bliver tilfreds. Det kan altid blive bedre, og der kan altid vindes mere.”
Ordene kommer uden tøven fra den lyshårede pige, som tydeligvis allerede er et vellidt og stort navn i Smørum Golfklub, hvor interviewet finder af sted før afrejsen til Shanghai Buick Championship. Og det er bare de nærmeste mål. De næste mål er også plottet ind på radaren, selv om hun godt ved, at de bliver endnu sværere at nå.

LÆS OGSÅ: GOLFEN MISTER SLAGKRAFT

”Jeg vil rigtig gerne til OL i 2016, men så er der altså nogle stykker på verdensranglisten med flere point, som jeg lige skal indhente først. Men bliver jeg ved med at spille godt, så kan det godt lade sig gøre, da jeg har helt frem til juni næste år. Ja, og så har jeg vel haft drømmen om at blive nummer et i verden, siden jeg startede med at spille golf som 10-årig,” fortæller Nanna Koerstz Madsen ærligt om sine drømme.

Hun knækker golfkøller

Som hun sidder der på stolen, ligner hun en helt almindelig pæn pige. Men når hun fortæller om sin golf, bliver det hurtigt tydeligt, at der brænder en ekstraordinær kraftig flamme indeni. Hun vil virkelig det her, og nogle gange faktisk lidt for meget. Temperamentet har i hvert fald i de unge år i ny og næ været lidt af en ekstra modstander ude på golfbanerne, og det arbejdes der hårdt med på det mentale plan.
”Jeg har haft nogle udfordringer mentalt, da jeg var mindre. Jeg har rigtig meget temperament, men jeg har kun knækket omkring to golfkøller. Altså i forhold til, hvor meget temperament jeg har, så er jeg faktisk imponeret over, at jeg ikke har knækket flere. Jeg har virkelig skulle kæmpe med det og fået nogle mentaltrænere til at hjælpe mig,” siger det 20-årige golftalent.

LÆS OGSÅ: KVINDERNE INDTAGER SPORTEN

Det er en dimension, Nanna Koerstz Madsen også er ekstra opmærksom på, nu hvor hun spiller på Ladies European Tour.
”Jeg har stadig meget temperament, men når du er på European Tour, kan du ikke gå rundt og skabe dig derude. Der er tv på, og du kan få bøder, hvis du opfører dårligt. Og så gør det ikke noget godt for dig at gå fire huller og skabe dig over et dårligt slag. Nu betyder det også lidt mere, om du bliver nummer 3 eller 10. Det gjorde det ikke som junior, hvor jeg var ligeglad med alt andet end førstepladser.”
Nu forsøger Smørum-pigen på bedste vis at bruge temperamentet positivt til indædt at kæmpe sig tilbage, hvis hun har tabt et par slag undervejs for at undgå at scoren bliver høj. At dømme ud fra resultaterne med en indtjening på 317.000 kroner på de første fire turneringer, så er det gået meget godt.

Juniormester som 14-årig

Et blik på karrieren siden den første pigeturnering i 2007 i en alder af 12 år viser, at det ret hurtigt blev klart, at hun havde talent for golfsporten. Allerede som 14-årig vandt hun første DM for juniorer, og hun vandt igen året efter. Det hele begyndte, fordi familien var begyndt at spille golf, og så bor hun hos sine forældre næste lige ved siden af Smørum Golfklub.

LÆS OGSÅ: SPORTENS FANS ER HUNKØN

”Altså jeg bor halvanden kilometer herfra, så det har altid været nemt at tage herover efter skole. Da jeg gik i folkeskole, var jeg her måske tre-fire gange om ugen. I gymnasiet var det lidt sværere at finde tiden efter skolen. Så jeg var nødt til at tage herned næsten hver dag for at få de timer med golf, jeg havde brug for. Det sidste år var hårdt, hvor jeg stod op klokken fem eller seks om morgenen for at tage i fitness, før jeg skulle i skole,” fortæller hun om en presset hverdag, hvor hun så efter golftræningen kunne tage hjem og lave lektier og spise aftensmad, inden hun skulle i seng for at være klar til næste dag.
Undervejs er det også blevet til et år på efterskole på Oure, og hun begyndte da også at få en fornemmelse af at være god. Men det var først i 2013, at det for alvor gik op for hende, at det her måske kunne blive en levevej.
”Det var virkelig stort første gang jeg vandt DM for juniorer. Jeg slog nogle af de gode spillere. Det havde jeg ikke regnet med dengang. Men det var jo bare nationalt, og de bedste piger var ikke med. Men så vandt jeg DM damer i 2012, hvor jeg slog nogle af de gode. Det var sådan lidt bekræftende. Men det var egentlig først i 2013, hvor jeg vandt en professionel turnering i Sverige, at jeg tænkte, at det her egentlig godt kunne blive til noget. I de sidste to år har jeg tænkt, at jeg er god nok til at spille professionel golf, og jeg kan godt leve af det, hvis jeg har lyst til det,” siger Nanna Koerstz Madsen.

Ensomhed i USA

Da Nanna K. Madsen så vandt tourskolen i december 2014, var hun ikke i tvivl om, at nu skulle det være. Men før det var der faktisk gået nogle frustrerende måneder på college i South Carolina, USA, hvor ensomhed og manglende træning gav en modgang, som måske også har modnet det unge talent.
”Jeg kunne nærmest ikke komme ud og træne, fordi jeg ikke havde nogen bil. De havde sagt, at det ikke var noget problem, men det var det. Og så havde jeg vel kun fem timer om ugen på college, så det blev meget ensomt på mit værelse. Det var søde piger på holdet, men det svært at tale følelser på engelsk, og så havde jeg det lidt svært med min coach, fordi træningen var meget anderledes, end jeg var vant til,” siger hun.
Man havde ikke lov til at selv at bestemme, hvad man havde mest brug for at træne, så det var svært at vænne sig til, at man skulle træne putts sammen med alle de andre, hvis det var det, træneren mente, de nu skulle træne. Efter et par måneder kom forældrene på besøg, og de blev enige om, at det var bedre at komme hjem og give tourskolen et forsøg. Det var egentlig tænkt som en test, før end hun for alvor ville prøve at komme ind i 2015. Men Nanna K. Madsen vandt i stedet på suveræn vis allerede i 2014. Godt forfulgt af den evige rival og holdkammerat fra Smørum Emily Pedersen.

LÆS OGSÅ: HUN ER BOMBEN UNDER SPORTENS RETSSYSTEM

”Jeg har altid været konkurrencemenneske, og det begyndte for alvor, da Emily startede herude. Vi konkurrerede rigtig meget om, hvem der har lavest handicap. Der har været turneringer, hvor det kun handlede om at slå hinanden. Hvor de andre lå, var lige meget. Vi har presset hinanden til at nå der, hvor vi er i dag,” lyder det anerkendende om det andet stortalent i Smørum Golfklub.

Budget på plads

På trods af de gode resultater, så findes sponsorerne naturligvis ikke ventende rundt på gadehjørnerne lige til at samle op. Med en typisk gennemsnitsomkostning på 10.000 kroner, så skal der lidt penge til for at kunne deltage i turneringerne. Men med Sydbank og Testhuset A/S som hovedsponsorer, så har familien lagt et godt budget, som også giver plads til at have støtte med til turneringerne. Det har indtil videre givet bonus i form af gode præmiepenge.
”Mine to hovedsponsorer, Sydbank og Testhuset har givet gode penge, og med gode resultater begynder der at dukke andre op. For eksempel High5. Det er nemmere, når man leverer. Når man lægger budgettet for sæsonen, så skal man tage med, at man risikerer at misse alle cutts, og så har man måske ikke råd til de sidste turneringer. Heldigvis har jeg haft ro på fra start, fordi jeg vidste, at jeg havde råd til de sidste turneringer, også selv om det skulle gå dårligt fra start.”
Nu står turneringsindtjeningen på 42.557 euro efter Shanghai-turen. Og det giver endnu mere ro på, og for en pige med store ambitioner kan det bruges til at forberede sig på nye store mål.
”Nu er det penge på kontoen, og det giver endnu mere ro på. Og så ved jeg jo, at jeg vil USA senere og spille LPGA, og det kommer også til at koste nogle penge at flytte derover. Så det er godt også at tjene nogle penge til det,” lyder det snusfornuftigt.

LÆS OGSÅ: SPORTSINDUSTRIENS SLAVEHÆR ER KVINDER

Det bliver spændende at følge, om Nanna K. Madsen kan fastholde førstepladsen på Rookie of the Year-listen og måske allerede i år vinde sin første turnering. Og om planen holder, for hun har ikke planer om at slæbe sig rundt langt nede i feltet.
”Man ser rigtig mange, der bare går der ud og prøver og misser cut efter cut, og de kan ikke leve af det. Sådan har jeg bare ikke lyst til at være. Hvis jeg skal være i det her, så det skal det være, hvor man kæmper om sejren. Jeg elsker jo konkurrencen, og jeg elsker ikke at ligge nede i bunden af feltet hver eneste gang. Hvis jeg skal det her, så vil jeg prøve at spille med om at vinde hver gang.”