Kan fodbold skabe fred

Carlos Valderrama og andre fodboldstjerner vil skabe fred i Colombia efter 50 års borgerkrig. De spiller for ofrene.

Af Lars Andersson

9. april var Carlos Valderrama og andre pensionerede og nuværende fodboldspillere en tur på grønsværen rundt omkring i Colombia. Ja, selv, Diego Maradona var dér – lige dér i hovedstaden Bogota. Alle spillede de for ofrene. De godt syv millioner døde, sårede og internt og eksternt fordrevne efter 50 års borgerkrig mellem staten og først og fremmest guerillabevægelsen FARC.

LÆS OGSÅ: FODBOLDENS GRÆSRØDDER GØR OPRØR

De ville på denne colombianske ’nationaldag for solidaritet med ofrene for væbnede konflikter’, indstiftet efter mordet på den liberale politiker Jorge Eliécer Gaitán Ayala 9. april 1948, markere, at de ønsker fred i det land, de lever i. Et land, der vel udenfor Colombia bedst er kendt for årelange gidselstagninger og narkoproduktion. Men Carlos Valderrama og kompagni vil noget andet: Afslutning på forhandlingerne i Havanna og ikke mindst fred. Derfor var de selv og en lang række nationale kendisser på banen for at spille fodbold. Nu Valderrama, som oprindeligt planlagt, ikke kunne få regeringen og FARC til at spille mod hinanden. I stedet fik han Diego Maradona. Den argentinske verdensstjerne fyldte ved sin blotte tilstedeværelse El Techo Estadio i et af de fattige områder i Bogota med 9.000 tilskuere. De kunne se Maradona score det afgørende mål til 2-1 – på straffespark.

LÆS OGSÅ: THE ROOF IN ON FIRE

Om Maradonas spark hjælper? Det vides ikke. Fredsforhandlingerne i Havanna mellem regeringen og FARC er netop gået ind i dets 35. runde. Her forhandles en forhåbentlig varig fred med hjælp fra diplomater fra Cuba og Norge. Indtil da fortsætter Carlos Valderrama kampen i ’Me la Juego por las Victimas’.